DEPRESIJA

Bolest 21.veka

Depresija je najčešća od svih psihičkih poremećaja. Velik je problem što ima dosta zabluda i neznanja o depresiji. Mnogi misle da je depresija slabost, nedostatak volje, sklonost kukanju i izgovor za lenjost. Okolina zna reći: “Ma,daj, trgni se, nema razloga da se tako osećaš, pogledaj kako imaš dobar posao, muža, decu … Depresivni ljudi tada osećaju krivicu, što se ne mogu “trgnuti” ili što su nezahvalni za ono što imaju.

Mnogo oblika

Depresija ima mnogo oblika. Najraširenija forma je takozvani veliki depresivni poremećaj. Ubraja se u grupu poremećaja raspoloženja. Za vašu osnovnu informaciju, poremećaji raspoloženja se dele u dve osnovne grupe:

1) depresivne poremećaje

2) bipolarne poremećaje

Psihoterapija i antidepresivi

Pored rada na sebi kroz psihoterapiju, važno je uzimati lekove za depresiju, antidepresive koje vam je lekar prepisao. Nekim klijentima je neprijatno da odu kod psihijatra, a psihijatar je specijalista koji ima najstručnija znanja o pravom leku za vaš problem.

Simptomi

Dijagnostički priručnik za duševne poremećaje uključuje:

1) depresivno raspoloženje

2) gubitak zanimanja ili uživanja

3) smanjen/povećan apetit

4) nesanica/preterano spavanje

5) umor ili gubitak energije

6) osećaj jakog nemira i napetosti

7) osećaj bezvrednosti

8) razmišljanja o smrti

Psihoterapija

U radu na ovakvom problemu klijenti donose odluku da se menjaju, uče preuzimanje kontrole nad svojim životom i menjanju obrazac razmišljanja i ponašanja.Milica Savić, diplomirani psiholog
Savetovalište Enigma 0645821103

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *